Up


Er is niets zo frustrerend als het verlies van een zelfgebouwd stuk kunstaas. U heeft er meestal lang aan gewerkt, en het heeft de nodige moeite gekost om hem te bouwen. Dan heb je eindelijk een goedvangende plug en dan verlies je hem aan een in het water liggen obstakel. Of nog erger. Ja het kan erger, het is ook wel eens iemand gebeurd dat hij een mooie plug gebouwd had en dat die bij de eerste tewaterlating al weg was. Hij is nog niet eens aan vissen toegekomen.

Dat zijn erg pijnlijke en frustrerende ervaringen. In veel gevallen kan een kunstaasredder uitkomst bieden. Nu kunt u er een kopen in de winkel. Ze worden tegen een redelijke prijs aangeboden. Maar u kunt er ook zelf eentje maken. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Hieronder een beschrijving hoe u dit aanpakt.



Benodigdheden:





Werkwijze:

Buig de ene kant van het pijpje plat in een grote schroefbank. Sla hem met een stevige hamer aan beide zijden nog even goed na. Vijl de platte kant aan beide zijkanten rond af tot een mooie ronding ontstaat. Boor in het midden van deze ronding een gat voor de splitring (foto 2).







Buig twee ogen waar de lijn doorheen moet tijdens het redden van het kunstaas. Deze ogen buig je van het draad van de kleerhanger. Je kunt deze ogen om de ronding van b.v. een schroevendraaier buigen (foto 3).





Boor twee gaten in de pijp waar de ogen moeten komen. Hang de ogen in de pijp. Zorg er voor dat de ogen dwars op de pijp staan. Zorg er bovendien voor dat de ogen iets open staan, zodat het visdraad er makkelijk doorheen kan. Vul de pijp ongeveer voor de helft met lood. Hang nu het schroefoog in de pijp en vul de rest van de pijp met lood. Denk wel aan de giftige gassen, dus in een goed geventileerde ruimte. Het liefst buiten.

Laat de pijp goed afkoelen. Controleer of alles goed in het lood vastgegoten zit. Hang nu de 5 kettinkjes aan de splitring en monteer deze door het oog onderaan de pijp. De kunstaasredder is klaar (foto 4).