Wedstrijd lurebuilding 2005

We mogen weer vissen op roofvis, de gesloten tijd is voorbij. Ook voorbij is de wedstrijd op lurebuilding.nl waarbij het thema deze keer "kunstaasvissen is als een sprookje zo mooi" moest worden aangehouden. Ondanks de aandacht op verschillende sites op het internet en een artikel in "het visblad" hebben zich slechts 56 mensen opgegeven. Hiervan hebben 17 personen iets ingeleverd. Het meedoen van lurebuilders uit Duitsland, Zweden en Finland geeft het geheel een internationaal tintje. De beoordeling heeft plaatsgevonden op 7 juli. Een jury bestaande uit 5 onafhankelijke personen (het quiltgroepje van mijn vrouw) heeft alle inzendingen beoordeeld. Er werd hierbij gekeken naar: interpretatie van het thema, originaliteit, netheid van werken en presentatie van de inzending. Voor al deze onderdelen kon ieder 1 tot 10 punten geven. Aan het einde werden alle punten bij elkaar opgeteld en was de inzending met de meeste punten winnaar. Hierbij wil ik aantekenen dat er twee groepen zijn ingedeeld; de gevorderden en beginners. Zo heeft ieder kans op het winnen van een mooie prijs.

Deelnemers:



Peter Hendriks.
Heeft Kermit de kikker gemaakt toen deze nog een dikkop was. Geef hem een kusje en hij vangt. De tweedelige jerkbait is gemaakt van mahonie hout, is langzaam zinkend en heeft een slome wiebelende actie.









Christian Witt.
Heeft een oppervlakte kunstaas gemaakt met als titel: "Koning kikker zwemt". Het geheel is gesneden uit een stuk hout waarbij het hoofd het moeilijkste gedeelte was. De pootjes zijn twee twisters die bevestigd zijn op een spiraal bevestigd in het lichaam.






André Koehoorn.
Heeft één van zijn mooie jerkbaits tussen de rozen gefotografeerd en noemt het Voornroosje.















Martin Gosenshuis.
Heeft de hele periode aan zijn inzending gewerkt en dat is te zien. Het geheel is gebaseerd op het sprookje van Anderson; "het lelijke eendje". Het is gemaakt van hardhout en drijvend uitgelood. Dit "lelijke eendje" heeft een waggelende actie, zie video.


















Daan Gosenshuis.
Zijn versie van "het lelijke eendje" mag er ook zijn. De bucktail en geveerde pootjes maken de snoeken dol.







Dan Johansson.
Omdat Dan graag met jerkbaits vist was het niet zo moeilijk te beslissen wat te maken, een jerkbait dus. Wat lijkt er namelijk meer op een poppenspeler met pop aan draadjes als een roofvisser met een jerkbait. Hij heeft de "Pinokkio jerk" gemaakt uit Zweeds eiken en deze suspenderend uitgelood. Het acryl verf komt uit spuitbussen en er is gebruik gemaakt van de paintbrush. Hij is zeker dat Pinokkio een lange neus zal maken naar heel wat snoeken.

Jan Bakker.
Jan maakt zo nu en dan jerkbaits met de hulp die hij kan vinden op lurebuilding.nl Met hobbyverf en ander spul uit een hobbyzaak wordt zo iets klaargemaakt. Volgens hem niet zo professioneel als de inzendingen in de gallerij maar er wordt wel aan gevangen. Als beschermlaag wordt jachtlak gebruikt. Omdat hij al jaren in een loterij mee speelt met het motto "je moet een spierinkje uitwerpen om een kabeljauw te vangen" is besloten dit tafereeltje te gebruiken als idee. Want het vangen van die bewuste kabeljauw is tot op heden een SPROOKJE gebleven. En zo komt hij bij het thema van de wedstrijd weer.







Joep Hermans.
Zijn roodkapjes vliegen de Fakir alvast tegemoet.










Manuel Langkau.
Heeft met zijn "wolf in schaapskleren" aan de opdracht voldaan. De plug is gemaakt van vurenhout en voorzien van 1 stuk roestvrij staaldraad wat loopt door het gehele lichaam.






Wim Rusky.
Deze heks is speciaal ontworpen voor de snoek. Vanuit zijn schuilplaats zal de heks snoeken kunnen betoveren. Kijk dus uit als je aan de waterkant loopt om een snoek te vangen. De snoeken kunnen zelfs boven het water worden geactiveerd om te bijten. De bezemsteel is gemaakt van messing waardoor een spinstang is getrokken. Achter op de staaf messing bevindt zich een bucktail die gemaakt is van bruine haren en veren. Het gezicht en de handen van de heks zijn gemaakt van klei en de kleren zijn aan het gezicht en de handen genaaid (alles gemaakt door de vrouw van Wim). De handen zijn aan de stok bevestigd. Voorop de bezemsteel bevinden zich twee propellers die verschillende kanten op draaien. De propellers zijn een extra attractie/aandrijving aan de steel van de heks.







Jan Kees van Herk.
De rat van Hamelen vangt snoek, is zijn titel. De rat is gemaakt van hardhout. Het lichaam is driedelig gekoppeld. Voor de vacht is gebruik gemaakt van een oude bontjas. De lengte van de rat is 22 cm en het gewicht ongeveer 40 gram. De rat laat zich gemakkelijk door het oppervlakte binnenvissen. Geef je korte tikken met de hengeltop dan duikt de rat wat dieper. Er is inmiddels snoek mee gevangen.









John Bierens.
Heeft zijn inspiratie gehaald uit zwaan kleefaan. Gebruikte materialen: zeem, kurk, veren, hout, haakjes, lood en lichtkogels.










Eric Welp.
Viste in de jaren '60 vaak met lepels. Door zijn lepels van toen iets aan te passen kunnen ze nu gebruikt worden in combinatie met dood aas en shads. Heeft er in de winter al leuk aan gevangen op diep water. Door zijn wat waggelende gang geeft dit kunstaas een fantastische actie. Hij noemt het geheel dan ook "wammes waggel", de broer van Donald Duck.














Don Bloothoofd.
Heeft klein duimpje gemaakt, maar dan van hout.













Jack van de Mortel.
"Snoekie en de zeven muizen" of "de muizenvanger van waterland" worden voor dit tafereeltje bedacht. De muizen hebben zich inmiddels al bewezen als goede vangers en zijn vlak voor de dreg voorzien van lood. De oortjes zitten in een gleufje gelijmd en zijn net zoals het staartje van een stevig soort rubber gemaakt wat in de hobbywinkel kan worden gekocht. De staart zit vast door een schroefoog omgebogen in zijn kont met daarover heen een stukje krimpkous. Zo is de staart altijd te vervangen. Voor de snorharen, drie aan elke kant, zijn kleine gaatjes geboord waar de snorharen van zwarte kunstof draad zijn ingelijmd. De muizen hebben een echt zwemmende actie waarbij de kont van links naar rechts gaat. Het hout wat voor de muizen is gebruikt is meranti. De snoek is gemaakt van lindehout.





Janne Ovaska.
Zijn twee jerkbaits heten Hans en Grietje.












Hans Koopman.
De reus en klein duimpje. De grote grandma plug is 33 cm en gemaakt uit meranti. Het kleine jerkbaitje is gemaakt uit eikenhout.





Het toekennen van de prijzen.

De verdeling van de prijzen is ongeveer als volgt gegaan. Van alle prijzen is de winkelwaarde bepaald, voor zover dit niet bekend was. Vervolgens is gekeken wat de winnaar het liefste hebben wou om vervolgens de rest van de prijzen ook toe te kennen. Des te meer punten behaald in de beoordeling, des te mooier de prijs. Door het geringe aantal deelnemers is het mogelijk een ieder een prijs te geven.

De prijzen.

Winnaar van de lurebuilding wedstrijd 2005 met als thema "kunstaasvissen is als een sprookje zo mooi" is geworden Martin Gosenshuis met zijn Lelijke Eendje. De jury was unaniem in deze beslissing.



Hij verdiend hiermee 2 Heukers gemaakt door Eric de Lange, PowerPro dyneema van R&R tackle en VMC dreggen van R&R tackle.

Een eerste plaats bij de "gevorderden" is er voor Jack van de Mortel. Hij ontvangt het schitterende pakket van Lureparts.

Een eerste plaats bij de "beginners" is er voor Jan Bakker. Hij ontvangt de mini en XL jerkbaits van Aad Dam, Powerpro dyneema van R&R tackle en een doosje dreggen van R&R tackle.

De verdeling van de verdere prijzen is in een willekeurige volgorde als volgt: Een ieder veel plezier en een goede vangst gewenst met zijn prijs.

Ik wil verder van de gelegenheid gebruik maken om even een dankwoord te schrijven voor alle hulp die ik gekregen heb. Ten eerste is daar Henk Roos de webmaster van Lurebuilding.nl die het geheel voor het internet geschikt heeft gemaakt. Verder zijn er de vele sponsoren die bereid waren een prijs ter beschikking te stellen. Ook de websites en het visblad worden bedankt voor het aandacht schenken aan deze wedstrijd. Hopelijk een ieder tot volgend jaar wanneer er, ijs en wederdienende, weer een wedstrijd zal worden georganiseerd.

Met vriendelijke roofvisgroeten,
Klaasjan Zuidema
k.j.c.zuidema@zonnet.nl